Hrană pentru sufletele noastre… Lucruri frumoase, interesante, ciudate, misterioase… într-un cuvânt, captivante! 😊
Miercuri
23.08.2022
Semnul coarnelor
“Semnul coarnelor, cunoscut și sub numele de coarne de diavol sau metal horns, este omniprezent în heavy metal, hard rock și nu numai. Fanii rockului, în special cei care merg la concerte, întâlnesc frecvent acest gest. Dar de unde a apărut?
Printre cei care au făcut cel mai des acest semn se află Ronnie James Dio, Geezer Butler (Black Sabbath) și Gene Simmons (KISS).
Totuși, semnul coarnelor a apărut cu mult înaintea lor. El are semnificații diferite prin diverse culturi și religii.
Dacă ești în Italia și ridici degetul mic și arătătorul, acoperind celelalte degete cu degetul mare, se spune că te ferești de ghinion sau de deochi. Însă în în alte culturi, poate fi un gest de insultă. În religia budistă, acest semn îndepărtează spiritele rele, iar în yoga este denumit Apana Mudra și are rolul de a aduce sănătate și putere.
Și totuși, cum a ajuns acest semn un simbol în muzica rock? Ronnie James Dio a recunoscut că l-a văzut pe colegul său de trupă, Geezer Butler, făcând la un moment dat acest semn. L-a preluat, pentru că își dorea să răspundă cumva semnelor de pace (V-urile făcute cu degetele) pe care i le arăta publicul. Însă acel V al păcii era prea asociat cu Ozzy, așa că el a preluat coarnele.
Geezer Butler spune că el face acel semn încă din 1971, și are poze de pe scenă cu care să susțină afirmația. Pe de altă parte, și el recunoaște că gestul e mult mai vechi, și ca dovadă e coperta albumului Yellow Submarine (Beatles) din 1966, pe care se vede personajul desenat al lui Lennon făcând acest semn.
Într-un interviu din 2001, Dio spunea: ”N-am inventat eu semnul coarnelor – e ca și cum ai spune că am inventat roata. Sunt sigur că a făcut-o altcineva la un moment dat. Eu doar am făcut celebru acel semn. L-am folosit atît de mult, încât a devenit trademarkul meu și un fel de simbol al rock&rollului”
Cu toate astea, în iunie 2017, Gene Simmons de la KISS a depus o cerere la US Patent Office prin care cerea să i se atribuie semnul coarnelor, susținând că îl folosește încă din 1974, de la turneul Hotter Than Hell. Semnul e un pic diferit față de cel al lui Dio, în sensul că degetul mare este extins, nu acoperă celelalte degete. Însă e totuși același semn.
”E dezgustător să încerci să faci bani din acest simbol” – spunea Wendy, văduva lui Dio. ”Aparține tuturor și nu e proprietatea nimănui. Nu ar trebui să poată fi înregistrat ca patent.”
Simmons și-a retras ulterior cererea.
Indiferent de originea sa sau de cine l-a făcut celebru, gestul coarnelor rămâne un simbol puternic în rock și probabil o să-l vedem (și o să-l facem) mult timp de acum înainte.”
Sâmbătă
24.09.2022
Istoria canalului Bega
“Râul Bega a reprezentat, decenii de-a rândul, un mic titlu de glorie pentru bănățeni, după amenajările hidrografice complexe începute în anul 1728 și terminate în 1775, în urma cărora cursul de apă a devenit navigabil din zona Făgetului până în apropierea Timişoarei, iar în aval, pe o lungime de aproximativ 70 de kilometri, astfel încât, în 1732, Bega era deja navigabilă între Timişoara şi Tisa.
În anii 1764-1765 cursul râului Bega a fost mutat din şanţurile fortificaţiilor pe traseul actual, la marginea de sud a cetăţii, și a fost, mai bine de un veac, până la construirea primelor căi ferate, principala cale de comerț, care asigura legăturile cu căile navigabile ale Europei centrale și care permitea transportul unor cantități mari de mărfuri cu cheltuieli mici.
Legătura cu Europa
Asigurarea navigației pe Bega a fost o preocupare constantă a administrației austriece, la Timișoara și la Otelec au fost amenajate porturi, iar în 1750 s-a înfinţat, la Timişoara, o puternică sucursală a Companiei Privilegiate Triest-Rijeka, a cărei activitate consta în comercializarea cerealelor din Banat la Marea Adriatică. Din 1756 datează prima reglementare a navigaţiei comerţului pe Bega, care impunea restricţii navelor străine şi mărfurilor aduse de acestea iar în 1775 s-a înfiinţat Oficiul de Navigaţie din Timişoara.
Canalul era inspectat cu rigurozitate iar deteriorările constatate erau remediate cu promptitudine, pentru a nu se ajunge în situaţia în care canalul să devină impracticabil. În primele două decenii ale secolului XX a fost promovat un nou proiect de amenajare a canalului: între 1912 şi 1915 au fost construite cele şase ecluze de navigaţie dintre care două pe teritoriul românesc, păstrate până astăzi, care făceau posibilă navigaţia şi atunci când nivelul apei era scăzut, iar în 1928 s-a înfiinţat căpitănia portului Timişoara care gestiona activitatea din portul oraşului şi avea în subordine portul Otelec.”
Citeste mai mult pe:
Pressalert.ro
Marți
10.05.2022
Sărutul vieții
“Fotografia a fost realizată de Rocco Morabito în 1967 și este celebră. În imagine apar doi electricieni: Randall Champion și J.D. Thompson, cei doi stăteau agățați de un stâlp, dar deși cei care o privesc încep să zâmbească, situația celor doi era una tragică.
Cei doi electricieni aveau de realizat lucrări de întreținere atunci când Randall a atins unul dintre firele de voltaj înalt, descărcarea electrică de 4.000 de volți i-a provocat un stop cardiac, pentru a vă da seama de gravitatea situației trebuie să știți că în cazul execuțiilor pe scaunul electric se folosea o tensiune de numai 2.000 de volți.
Așa că, în vreme ce prietenul său atârna de centurile de siguranță, partenerul lui a decis să nu piardă timpul. din păcate el nu putea să acorde un prim-ajutor adecvat, așa că l-a ajutat pe Randall să respire până când prietenul lui a avut din nou puls!
Imediat după ce acest lucru s-a întâmplat, el i-a dezlegat centurile de siguranță, l-a pus pe umărul lui și l-a coborât de pe stâlp.
Până când a ajuns la fața locului echipajul ambulanței, Randall era așezat pe sol și era conștient. O poveste incredibilă despre prietenie, iată adevărata istorie a acestei imagini.”
Champion a supraviețuit și a trăit până în 2002, când a murit din cauza insuficienței cardiace la 64 de ani. Thompson continuă să trăiască.
Fotografia a fost publicată în ziare din întreaga lume și a câștigat premiul Pulitzer în 1968.
Luni
11.04.2022
20 de curiozități despre inimă
Inima este organul reprezentativ al aparatului cardiovascular, ea fiind situata la nivelul cutiei toracice. Are un rol vital in circulatia sangelui si implicit in mentinerea vietii.
Exista nenumarate lucruri de spus despre acest organ, iar pe cele mai interesante le gasiti in continuarea acestui articol.
1– Spre deosebire de barbați, femeile nu resimt dureri in zona pieptului in timpul unui atac miocardic. Durerile apar in zona umarului stang.
2 – Rasul este un remediu impotriva bolilor de inima, iar persoanele care rad des se aleg cu 20% mai mult sange pompat catre celule.
3 – Cantitatea de sange a unui adult este de 5 litri, acesta circuland intr-un minut de 3 ori prin tot corpul.
4 – Afecțiunile inimii reprezintă principala cauză de deces în România.
5 – Inima unui embrion uman începe sa bata dupa 4 saptamani de viata.
6 – Toate vasele de sange din corpul uman au o lungime de peste 96.000 de kilometri. De exemplu, circumferinta Pamantului la Ecuator este de 40.075 de kilometri.
7– In ceea ce priveste dimensiunile, inima este un pic mai mare ca un pumn strans.
8 – O inima poate sa pompeze si sa arunce sangele la o distanta de noua metri.
9 – Muschiul inimii lucreaza la fel de intens ca muschii de la picioarele unui alergator de viteza indiferent daca te relaxezi sau muncesti.
10 – Bate, in medie, de 110,000 de ori pe zi, de 40 de milioane de ori pe an si de 3,5 miliarde de ori intr-o viata.
11– Fumatorii au sanse de 200% de ori mai mari sa faca un infarct decat un nefumator.
12 – Undele creierului unei mame se conecteaza la bataile inimii bebelusului ei.
13 – Cand suntem anxiosi/nesiguri/tematori, inima trimite semnale haotice si incoerente catre creier, atragand stresul.
14 – Inima femeilor bate mai repede. Astfel, inima unei reprezentante a genului frumos are, in medie, 78 de batai pe minut, in timp ce a barbatilor ajunge, in medie, la 70 de batai pe minut.
15 – S-a demonstrate stiintific faptul ca persoanele care detin pisici, au cu peste 35% sanse mai mici sa sufere un infarct sau un accident vascular.
16 – Continua sa bata si dupa ce este scoasa din piept. Atat timp cat mai are o doza de oxigen, inima continua sa bata.
17– Balena albastra are cea mai mare inima din lume. Aceasta cantareste aproximativ 680 de kilograme.
18 – Inima produce o cantitate mare de energie. Energia zilnica produsa de aceasta este suficienta pentru a deplasa un autocamion pe o distanta de 3 kilometri. Intr-o viata, energia produsa poate fi egala cu un drum pana la Luna si inapoi.
19 – Inima femeii cantareste in jur de 230 grame, pe cand a unui barbat are cam 280 grame.
20 – Muzica poate influenta ritmul cardiac.
https://atlas-geografic.net/20-de-curiozitati-despre-inima/
Luni
28.03.2022
Recorduri… fulgerătoare 😃
“Două noi recorduri mondiale pentru un fulger au fost verificate de Organizația Meteorologică Mondială (OMM): cel mai lung fulger ca distanță și cel mai lung fulger ca durată.
Astfel, cel mai lung fulger individual a acoperit o distanță orizontală de circa 768 ± 8 km deasupra sudului SUA pe 29 aprilie 2020 – echivalent cu distanța între capitala Marii Britanii, Londra, și orașul german Hamburg. Acesta a depășit cu 60 km fostul record, deținut de un fulger din sudul Braziliei, din 2018.
Cea mai lungă durată a unui fulger individual a fost de 17.102 ± 0.002 secunde, în timpul unei furtuni din Uruguay și nordul Argentinei pe 18 iunie 2020. Fostul record era de 16.73 secunde, deținut de un fulger din Argentina, în 2019.
Comitetul asupra Extremelor Meteo și Climatice al OMM a confirmat recordurile cu ajutorul cele mai moderne tehnologii satelitare.
„Fulgerul este un pericol major care duce la pierderea a multor vieți în fiecare an. Descoperirile evidențiază importanța preocupărilor privind siguranța fulgerelor publice pentru norii electrificați, unde fulgerele pot parcurge distanțe extrem de mari”, a declarat secretarul general al OMM, prof. Petteri Taalas.
Noile fulgere record au avut loc în punctele-fierbinți pentru furtunile de tip sistem convectiv mesoscalat (MCS), a căror dinamică permite să apară mega-fulgere extraordinare – și anume, Marile Câmpii din America de Nord și bazinul La Plata din America de Sud.
„Aceste fulgere extrem de mari și de lungă durată nu au fost izolate, ci au avut loc în timpul furtunilor active. De fiecare dată când se aud tunete, este timpul să ajungeți într-un loc sigur față de fulgere”, a declarat Ron Holle, specialist în fulgere și membru al comitetului.
Singurele locații sigure față de fulgere sunt clădirile care au cablaj și instalații sanitare, nu structuri precum cele de pe plajă sau stațiile de autobuz. A doua locație ca siguranță este în interiorul unui vehicul complet închis cu capac metalic. După cum arată aceste cazuri extreme, fulgerele pot ajunge în câteva secunde pe o distanță lungă.”
Mai multe detalii găsiți AICI
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=We_DLCYDaYw[/embedyt]Sâmbătă
12.03.2022
Din efectele benefice ale îmbrățișărilor
În articolul Oare spuneam că mie îmi place să îmbrățisez și să alint ființele dragi… Acum încep să înțeleg și de ce 🙂😉
“1. Atingerea si conexiunea presupuse de o imbratisare cresc increderea si creeaza un sentiment de siguranta. Acest lucru ajuta la comunicarea deschisa si onesta intre doi oameni.
2. Imbratisarile pot mari instantaneu nivelurile de oxitocina, care vindeca sentimente de singuratate, izolare si furie.
3. O imbratisare mentinuta un timp indelungat iti ridica nivelul de serotonina, iti ridica starea de spirit si creeaza un sentiment de fericire.
4. Imbratisarile intaresc sistemul imunitar. Presiunea usoara exercitata asupra sternului si incarcatura emotionala pe care o creeaza acest lucru activeaza plexul solar. Se stimuleaza astfel glanda timus, care regleaza si echilibreaza productia de celule albe din sânge (care va ajuta sa va mentineti sanatosi).
5. Imbratisarea sporeste stima de sine. Inca de la nastere, atingerile venite din partea membrilor familiei ne arata ca suntem iubiti si speciali. Ca adulti, subconstientul nostru face conexiunea dintre atingeri/imbratisari si sentimentul de a ne simti valorizati. Practic, orice imbratisare primita reactiveaza capacitatea noastra de a ne aprecia si de a ne iubi mai mult.
6. Imbratisarea relaxeaza muschii si elibereaza tensiunea din corp. Mai mult, pot sa calmeze durerile prin cresterea circulatiei in tesuturile moi ale corpului.
7. Imbratisarile echilibreaza sistemul nervos. Pielea contine o retea de centuri de presiune, numiti corpusculi Pacinian, care pot simti atingerile si care sunt in directa legatura cu creierul. Raspunsul galvanic al pielii cuiva care primeste si ofera o imbratisare arata o schimbare in conductivitatea pielii. Efectul umezelii si al electricitatii din piele sugereaza o stare mult mai echilibrata in sistemul nervos dupa imbratisare.
8. Imbratisarile ne invata cum sa dam si sa primim si ne arata modul in care dragostea curge in ambele sensuri.
9. Imbratisarile, la fel ca meditatia si rasul, ne invata sa fim prezenti si sa curgem cu energia vietii. imbratisarile va scot din tiparele prestabilite de gândire si va conecteaza cu inima, cu sentimentele si cu respiratia.
10. Schimbul de energie care se produce in urma unei imbratisari reprezinta o investitie in relatie. incurajeaza empatia si intelegerea dintre doi oameni, iar câstigul se produce de ambele parti.”
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=3qcjBl4P4TU[/embedyt]Joi
24.02.2022
Dragobete…
Nu mi-am imaginat niciodată că voi ajunge să scriu despre Dragobete. Și cu atât mai puțin, ca voi ajunge să-l și sărbătoresc alături de cea de care m-am îndrăgostit 💕 Dar… ce nu face dragostea din om! 😊😇
“Dragobetele, sarbatoarea dragostei la romani, isi are radacinile in traditiile dace si in credinta intr-un fel de zeu al iubirii, a carui cinstire, pe 24 februarie, marca simbolic si inceputul primaverii.
Dragobetele, fiul Dochiei, era zeul dragostei si al bunei dispozitii. I se mai spunea Cap de Primavara sau Cap de Vara si era identificat cu Cupidon, zeul iubirii in mitologia romana, si cu Eros, corespondentul acestuia in mitologia greaca.
Un alt nume al sau era Navalnicul, fiind perceput ca un fecior frumos si iubaret nevoie mare, care le face pe tinerele fete sa-si piarda mintile.
O alta traditie spune ca Dragobetele a fost transformat intr-o buruiana numita Navalnic, de Maica Precista, dupa ce nesabuitul a indraznit sa ii incurce si ei cararile.
Probabil ca, in vechime, 24 februarie marca inceputul primaverii, ziua cand natura se trezeste, ursul iese din barlog, pasarile isi fac cuiburi, iar omul trebuia sa participe si el la bucuria naturii.
In ziua respectiva, semnalul era dat de pasarile nemigratoare, care se strangeau in stoluri, ciripeau, se imperecheau si incepeau sa-si construiasca cuiburile. Despre “pasarile” neinsotite la Dragobete stia toata lumea ca raman singure si fara pui pina in aceeasi zi a anului urmator.
Dupa modelul zburatoarelor, fetele si baietii se intalneau sa sarbatoreasca Dragobetele, pentru a ramane indragostiti pe parcursul intregului an. Daca timpul era favorabil, imbracati de sarbatoare, fetele si flacaii se intalneau in fata bisericii si plecau sa caute prin paduri si lunci flori de primavara.
In aceasta zi, satele romanesti rasunau de veselia tinerilor si de zicala: “Dragobetele saruta fetele”. Sunt multe credintele populare cu referire la Dragobete. Astfel se spunea ca cine participa la aceasta sarbatoare avea sa fie ferit de bolile anului, mai ales de febra, si ca Dragobetele ii ajuta pe gospodari sa aiba un an imbelsugat.
Articolul complet îl găsiți AICI
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=01xcjJR4P8A[/embedyt]
Acest tablou al unei tinere care alăpta un bătrân într-o celulă a închisorii a fost vândut cu 30 de milioane de euro. Pictura poate părea perversă, dar povestea din spate este din înregistrări istorice.
Bietul om a fost condamnat la „moarte prin foamete” pentru furtul unei pâini în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea în Franța. Femeia era singura lui fiică și singurul vizitator al celulei sale. I s-a permis să-l viziteze zilnic, dar a fost îngrozită, văzând că nu primește mâncare.
Când, după 4 luni, bărbatul a supraviețuit fără pierderea în greutate, autoritățile au fost nedumerite și au început să o spioneze în celulă și, spre uimirea lor totală, au găsit-o să-și alăpteze tatăl la maximum, împărțind laptele bebelușului ei. Judecătorii au realizat atunci compasiunea și dragostea femeii față de tatăl ei, l-au grațiat și l-au eliberat.
Această bucată de istorie pune în evidență cât de profundă este compasiunea unei femei în viața noastră de zi cu zi pe care bărbații au tendința de a o ignora.
https://www.facebook.com/CapitanulJack0000/photos/a.123026192691382/203885061272161/
20 de curiozități despre SUA
1. Dacă ai fi cetățean american, și ai avea în buzunar cel puțin 25 de dolari și nicio datorie la bancă, înseamnă că ai fi mai bogat decât 25 % dintre americani.
2. Unul din 8 americani, a lucrat cel puțin o dată ca angajat la McDonald’s.
3. Pentru un sclav, în anul 1850 s-ar fi plătit o sumă egală astăzi cu 12.000 de dolari.
4. În America mor anual peste 50.000 de persoane din cauza fumatului pasiv.
5. 25% dintre americani cred în reîncarnare.
6. Unul din trei americani este obez.
7. Statele Unite ale Americii a cumpărat în anul 1867 ALASKA de la Rusia pentru suma de 7,2 milioane de dolari.
8. America este țara în care sunt înregistrați cei mai mulți copii născuți „fără tată legitim” deoarece peste 40% dintre femeile care nasc sunt necăsătorite.
9. Firma APPLE are mai mulți operatori bancari decât Trezoreria Americană.
10. În SUA nu există nicio lege care să impiedice adolescenții să fumeze. Aceștia nu au voie să cumpere tigări, însă cu privire la consumul acestora nu exisă nicio dispoziție.
11. Fumatul este cauza pentru care unul din cinci americani moare.
12. În America, Valentines Day coincide cu ziua CONDOM Day(„ziua prezervativului”).
13. În America, pentru a întreține un copil până la facultate, trebuie să cheltuiești aproximativ 245.000 de dolari.
14. În fiecare an, statul american cheltuie 2.768.902 de dolari pentru fiecare prizioner din închisoarea Guantanamo.
15. 80% din terenurile din statul NEVADA sunt deținute de statul american.
16. În America sunt mai mulți utilizatori ai rețelei de socializare FACEBOOK decât participanți la ultimele alegeri prezidențiale.
17. SUA este singura țară din lume care nu are o limbă oficială.
18. Banana este cel mai popular și mai consumat fruct în America.
19. În fiecare zi în America sunt amendați peste 100.000 de șoferi pentru depășirea vitezei legale.
20. În anul 1893 un senator american a propus o lege care sugera schimbarea numelui din Statelor Unite ale Americii în Statele Unite ale Pământului.
Lucruri frumoase/interesante pentru sufletul meu