Da, dreptul la liberă exprimare este un drept constituțional și sunt un deplin susținător al acestui drept fundamental.
Ceea ce însă mă deranjează la susținătorii fanatici ai acestui drept, este faptul că ei uită, voit sau nu, că orice drept implică și o responsabilitate a lui. Da, într-o societate democratică ai voie practic să spui orice. Dar nu trebuie să uiți că pentru orice spui trebuie să-ți asumi responsabilitatea vorbelor tale și consecințele lor.
Dreptul la liberă exprimare este prevăzut la articolul 30 din Constituția Românei.
https://www.constitutiaromaniei.ro/art-30-libertatea-de-exprimare/
Citez câteva din paragrafele acestui articol:
- Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
- Cenzura de orice fel este interzisă.
- Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
- Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine (printre altele) autorului și proprietarului mijlocului de multiplicare.
Dreptul la liberă exprimare este foarte frumos dezvoltat și în Wikipedia.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Libertatea_de_exprimare
Citez și de aici ideile fundamentale:
“Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a comunica informații ori idei fără amestecul autorităților publice și fără a ține seama de frontiere.”
“Exercitarea acestor libertăți ce comportă îndatoriri și responsabilități poate fi supusă unor formalități, condiții, restrângeri sau sancțiuni prevăzute de lege, care constituie măsuri necesare, într-o societate democratică,…”
“Libertatea de exprimare nu trebuie privită în abstract. Dreptul în sine nu este unul care să opereze la infinit ci, conform principiului “Libertatea ta se oprește acolo unde începe a mea“, are anumite limite. Pe acestea le găsim chiar în textul Constituției“
“Niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv și nerezonabil, contrar bunei-credințe.”
“Astfel, s-a deschis drumul posibilității sancționării acelor persoane care ar abuza de drepturile lor, folosindu-le într-un alt sens decat cel pe care legea îl recunoaște. În speță, atunci cand în numele libertății de exprimare, o persoană urmărește să aducă atingeri imaginii sau reputației unei alte persoane, se încalcă limitele liberei exprimări. Legea română recunoaște un drept numai dacă este exercitat în scopul de a satisface interesele personale, materiale și culturale, în acord cu interesul comunitar, potrivit legii și regulilor de conviețuire socială“
În acord cu cele expuse mai sus, pe forumul Nimfomane există un regulament destul de bine pus la punct, care ar trebui să asigure echilibrul între dreptul la liberă exprimare și dreptul la propria imagine și reputație. Din păcate, așa cum am menționat în articolul anterior din această categorie, acest regulament teoretic se traduce practic prin “Pe acest forum singura regula este aceea ca nu se aplica nicio regula”
În încheiere, un articol interesant vizavi de susținătorii fanatici ai dreptului la liberă exprimare:
“Ce a adus nou democratizarea accesului la cuvânt și generalizarea „dreptului” fiecăruia de a spune ce vrea? A adus mai multă inteligență? Nu. A adus mai multă prostie? Nici asta. Ci doar a dat prostiei încrederea în sine și curajul de a se considera egala inteligenței. Televiziunea și apoi internetul au permis afirmarea agresivă a prostiei (în toate versiunile ei: ignoranță, autosuficiență, analfabetism, incultură etc.) în numele unei fantasmatice egalități care ar îngădui oricui să vorbească despre orice.“
E o mare labareala pe saitul de kultura 😈😈😈
Da, mare de tot! 🤣
Acum beau un vin ușor si ma gândesc ce sa mai postez mâine, pentru fanii mei. Din păcate, iubita mea, larisssa, nu vrea sa devina vedeta. Încerc s-o conving… 😈😈😈